Den uredde bakerste

Den uredde bakerste

Med presset det er på å ha det riktige utstyret, de heteste merkene og de kuleste fargene, kan håndball være en fin arena for å slippe unna dette. Selvfølgelig følger det med utgifter her som i alle andre idretter, men de fleste barn og unge stiller på likere linje da en joggedress og en par innesko kan holde for å bli med for de yngste. Det er allikevel noen som tidlig skiller seg ut, og det blir fort synlig også på banen, men hva får noen til å gå den veien? Hvem vil vel bli målvakt?

Ufrivillig frivillig

Hvorfor velger noen å bli målvakter? Hva er så forlokkende med å ha som oppgave å stå i veien for steinharde baller, kastet så hardt det lar seg gjøre i din retning? Det kan være vanskelig å forklare for de som ikke selv velger å utfordre skjebnen i et håndballmål, men det er sjelden et bevisst valg helt fra starten. Det er ikke som å kjøpe mobiltilbehør til din Samsung eller velge hvilken serie som skal binges i helgen. Ofte melder den framtidige målvakten seg til tjeneste fordi ingen andre vil, eller tør, å prøve seg. Det kan være tilfeldig, men oftere enn ikke viser det seg at talentet lå latent i den lille nybegynneren, og plassen mellom de tre stengene er befestet. I den alderen er ofte riktig merke og farge på telefonen, hvordan spillelista på Spotify ser ut eller hvor mange navn på nye tiktok’ere man kjenner det viktigste. Men for noen er det idretten, spenningen og svette gymsaler som lokker mer. For målvakter, uavhengig av idrett, stenges ofte hele verden uten når sonen skal inntas, og Tiktok er lite spennende akkurat da.

Det å være en målvakt, uavhengig av idrett, kan til tider være en ensom posisjon. Målvakter er forskjellige, men til syvende og sist er alle like synlige på godt og vondt. Avgjørende redninger kan være minst like viktige som mål i den andre enden, men en liten feil blir fryktelig hardt straffen når ballen triller inn bak streken. Det gjør at en målvakt må ha en veldig sterk psyke og en helt annerledes mentalitet en lagkameratene ute på banen.

Som målvakt er det ikke alltid en fordel å delta i oppvarmingen sammen med resten av laget. Det forsterker ofte målvaktenes rykte som einstøinger, men er en nødvendighet da veldig mye av forberedelsene går på det mentale og fokus på arbeidsoppgaver og motstander. Med en helt annen inngang til kamp og trening enn resten av laget, er det også naturlig at oppvarming og forberedelser gjøres annerledes.

Den spesielle følelsen ved å avgjøre en kamp på egenhånd er veldig spesiell, både på godt og vondt. Noen matchvinnerredninger på tampen av kampen kan gi hvemsomhelst vinger i dager etterpå, mens en avgjørende tabbe har motsatt virkning. En målvakt kan være utrøstelig på alle nivåer om en tabbe eller feilvurdering medfører tap. Så synlig er rollen som bakerste spiller, at kamper kan stå og vippe på målvaktens prestasjon. Dette gjelder selvfølgelig i alle idretter, men med det tempoet og antall vendinger av spill det er i håndball, så blir det ekstra synlig. En målvakt kan bære et lag til seier, enkelt og greit! 60

ariel