Håndball

Håndball

Håndball er en idrett de aller fleste av oss kan bedrive på varierende nivå. Terskelen for å kunne starte med håndball er lav, da det ikke er stort behov for dyrt utstyr for å komme i gang. Det spilles i gymmen på barneskoler rundt om i landet og det finnes veldig ofte en klubb som tilbyr håndballrelaterte aktiviteter for barn og unge i alle aldre.

Håndball er for alle

For å begynne å spille håndball trenger du i utgangspunktet kun et par joggesko for bruk innendørs, en treningsbukse, en t-skjorte og et minimum av koordineringsevner. Langs hele vårt langstrakte land finnes det små og store idrettsklubber som tilbyr håndball på flere nivåer, og her er alle velkomne. Flere klubber har ofte lag i aldersklasser som spenner flere generasjoner, og det er ikke sjelden håndballtradisjonene står sterkt innad i familien rundt slike klubber.

Håndball skal være for alle, og Norges Håndballforbund har flere prosjekter på gang med tanke på å Inkludere grupper som ikke har vært overrepresentert. Blant de norske lagidrettene har håndballen en vei å gå og med visjonen «Håndballen for alle» settes det et tydelig fokus på at alle som ønsker å spille skal få prøve seg. Interessen for håndball skal økes uavhengig av etnisitet, bakgrunn og kultur.

Ingen elite uten grasrot

Håndball på grasrotnivå er ofte drevet av engasjerte ildsjeler. At håndballen står sterkt som idrett i Norge er det liten tvil om og det er et sterkt engasjement blant voksne og barn rundt denne vakre idretten, og ildsjelene kommer i alle aldre. Interessen vil nok ikke bli mindre nå som de norske håndballguttene presterer på samme nivå som verdens beste jenter.

De fleste klubbene på elitenivå satser også på utvikling og det legges ned mye arbeid fra trenere, lagledere, foreldre og mange flere. I tillegg til egen satsing på bredde er eliteklubbene fullstendig avhengig av det arbeidet som legges ned i klubber uten særlige ambisjoner om å nå toppen av norsk håndball. Det frivillige arbeidet som gjøres i grasrotklubbene rundt om i Norge gjør elitesatsingen mulig, og det er ofte her de aller største stjernene også har startet.

På tross av innsatsen som legges ned av de mest engasjerte kommer man ikke unna dugnadsarbeid. Dette er grunnlaget for å gi de unge håpefulle muligheten til å få prøve seg mot andre lag enn de vanligvis møter i det lokale seriespillet. For travle foreldre er det i dag ikke alltid mulig å delta på dugnader som kreves, men heller velger andre metoder. De fleste klubbene gir foreldre mulighet til å kjøpe seg ut av tidkrevende dugnader og det kan gjøres med et lån på dagen til dugnad så tiden kan prioriteres annerledes.

Den norske suksessen i både individuelle idretter og i lagidretter er prisgitt arbeidet som gjøres rundt i de mindre klubbene. Håndballstjernene har vært spesielt dyktige på å gi tilbake i form av besøk og assistanse på treninger, noe som igjen øker motivasjonen og iveren blant barn og ungdom. På denne måten sikres nye generasjoner med superstjerner og felles for de aller fleste er at de startet med et par joggesko og en treningsdress.

ariel