Positivt å være “håndball-mamma”!

Positivt å være “håndball-mamma”!

Det er en myte at dersom man blir mor, da er den sportslige karrieren over. I dag er det vanlig at far tar på seg mye av ansvaret for barna, noe som betyr at mødrene har mer tid til å trene og ta vare på seg selv. Et godt eksempel er håndballproff Heidi Løke som gjerne tar med både mann og baby på kampene. Tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin var heller ikke redd for å starte et familieliv. Sammen med sin kvinnelige kjæreste Anja Edin, som også er håndballproff, valgte de å fortsette håndballkarrieren til tross for familieforøkelse. Gro la opp sin karriere først i fjor, men da på grunn av andre årsaker enn barn. Det å få barn er bare positivt for kroppen til en kvinne, og kan faktisk føre til større prestasjoner innen sport. Man forandrer seg veldig mye mentalt, og får et annet fokus i livet. Dette kan hjelpe en idrettsutøver til å holde ut lenger.

Mødre før og nå

For noen generasjoner tilbake var det ganske vanlig at mødre fokuserte nesten kun på barna og deres aktiviteter. Det var nesten som om de visket ut seg selv og sine egne behov for å holde seg i form. Mange tenkte kanskje at mødre generelt hadde for vane å legge på seg, siden de måtte være mye i ro sammen med barna og sjelden fikk tid til å trimme. I dag vet vi at vårt syn på mødre er annerledes. Det er ikke lenger sosialt akseptert at man legger til side sitt eget liv til fordel for barnas. I dag skal man nemlig klare alt, det vil si både følge opp barna 100%, være i full jobb, holde seg selv i form og ha et perfekt hjem. Det er selvfølgelig både positive og negative sider med disse nye forventningene til mødre. Det kan være lurt å slappe mere av enn det mange gjør i dag. Mange opplever å bli utbrente, og går kanskje tilbake til rollen som fulltidsmor for å i det hele tatt kunne overleve i en travel hverdag.

Finn balansen mellom jobb og fritid

Mange mødre velger å gå ned i stillingsprosent på jobben, spesielt dersom de får mange barn. På grunn av de store kravene vi har til den perfekte livsstil, kan det bli umulig å holde styr på alt sammen om begge foreldrene er i full jobb. Heldigvis er Norge et av de aller beste land for å kunne kombinere jobb og familieliv. Men dette trenger ikke bety at alle holder ut presset. Det er bedre å jobbe mindre og leve enklere enn å bare tenke på å tjene mest mulig. Velg et mindre hus og en billigere bil dersom dette er bedre for helsa. Har man en stor familie er det lite som er mer nyttig enn en praktisk sovesofa i huset. Kanskje er alle husets senger allerede i bruk til barna, og man mangler gjesteseng. En sovesofa kan enkelt gjøres om til en behagelig seng for gjestene, om det er besteforeldre som kommer for å hjelpe til eller gamle venner som stikker innom.

ariel