Regler i håndball

Regler i håndball

Håndball er en lagsport med sju spillere på hvert lag, som spilles på en bane som er betydelig mindre enn en fotballbane men litt større enn en basketbane. Målene skal etter reglementet være 40 meter lang og 20 meter bred.

En av reglene som er litt spesiell i håndballen er at det ikke er lov til å gå helt inn til motstanderens mål slik man kan i for eksempel fotball og basketball (selv om det også finnes en offsideregel i fotball og en 3-sekunds regel i basketball). Spillerne, med unntak av keeperen, må holde seg unna målfeltet, som er en halvsirkel som ligger seks meter utenfor målet. Selv om det altså ser ut til at spillerne er ganske langt ute, er de i realiteten nesten like nære som fem-meteren i fotball, som er 5,5 meter fra dødlinjen. Innenfor målfeltet er det bare lov å være borti ballen hvis man er i lufta, da er det som regel snakk om en strek- eller kantspiller som kaster seg inn for å skyte. Det blir et skudd på kort hold, så selv om målet er mye mindre enn i fotball blir det mange flere mål.

En av de viktigste reglene i håndball er skritt, som betyr at en spiller ikke har lov til å ta mer enn tre skritt med ballen. Unntaket er hvis vedkommende stusser ballen i bakken på riktig måte mens hun beveger seg. Også keeperen kan faktisk bare ta tre skritt hvis hun er utenfor målfeltet, men inne i egen målgård gjelder ikke denne regelen.

En annen regel som har stor betydning i håndballen er det som kalles for passivt spill. Laget som har ballen er nødt til å forsøke å angripe og score mål, hvis ikke kan de bli avblåst og ballen gitt til det andre laget.

ariel